Scheunen teckningar av pandemin speglar både oro och koll

Thema
Coronaviruset ovanför en familj
Barnen påverkades mycket av pandemin, visar teckningar. Bild: Svenskt barnbildsarkiv
  • Artikel von der Universität Uppsala
  • Ämne: Hälsa & Medizin

Sjukdom, död, inställd lek och ett dumt virus. Det är vanliga motiv när barn tecknade under pandemin. En studie av bilderna visar att även yngre barn påverkades mycket av situationen.

Det hör inte till vanligheterna med barnteckningar i vetenskapliga sammanhang. Men i en ny study vid Uppsala universitet har forskningen helt baserats på teckningar av covid-19-pandemin.

Forskarna har samlat in drygt 90 teckningar, gjorda av barn mellan fyra och sex år, som lämnats till Svensk barnbildsarkiv mellan april 2020 och februari 2021.

– Det var en väldigt rolig studie att genomföra. Jag var faktiskt ganska osäker på om en medicinsk tidskrift skulle publicera artikeln, men det gjorde de, med barnteckningar och allt, säger Anna Sarkadi, professor i socialmedicin och ansvarig for studien.

Teckning av två barn med svärd och ett virus

Två barn slåss mot ett jättevirus. Bild: Svenskt barnbildsarkiv

Med en analysmetod där barns egna förklaringar bis bildende kombinerades med en visuelle analys av teckningarna, kan forskarna visa att även yngre barn påverkades påtagligt av pandemin.

De tecknade detaljrika bilder av sjukdom, död och uteblivna aktiviteter. Rädsla och oro samt saknad av mor- och farföräldrar var vanliga teman. En del barn beskrev coronaviruset som ett monster, andra hur man kunde skydda sig. En teckning föreställde två barn som fäktandes bekämpade ett jättevirus.

– Det fanns mycket snor på teckningarna. På en bild skrev ett barn: ”Man kräks, sen hostar man, sen mår man bra eller dör”, med väldigt tydliga illustrer, säger Maria Thell, doktorand vid Uppsala universitet.

Texte

Rädsla och saknad speglas i barnens teckningar. Bild: Svensk barnbildarkiv

Barnen hade också en hög grad av hälsokunskap kopplad till covid-19, det vill säga kunskap om virusets egenskaper, hur det sprids och vilka symptom som sjukdomen kunde ge.

Projektet var ett led i att undersöka barns röster i det offentliga rummet under pandemin.

– Som forskare med bakgrund i barn- och ungdomsvetenskap vill jag gärna jobba vidare med den här metoden, säger Maria Thell.

Forskargruppen kommer att fortsätta forskningen med att analysera teckningar gjorda av 7-11-åringar under och strax efter pandemin.

Studium:

Wahrnehmungen der COVID-19-Pandemie, wie sie in Zeichnungen von schwedischen Kindern im Alter von 4–6 Jahren gezeigt werden, Acta Paedriatica.

Kontakt:

Anna Sarkadi, Professorin für Sozialmedizin und Institutionen für Folkhälso- und Vårdvetenskap, Universität Uppsala, anna.sarkadi@pubcare.uu.se

Maria Thell, doktorand i socialmedicin, vid institutionen for folkhälso- och vårdvetenskap, Uppsala universitet, maria.thell@pubcare.uu.se

Artiklar beziehen

Coronaviruset ovanför en familj

Scheunen teckningar av pandemin speglar både oro och koll

Sjukdom, död, inställd lek och ett dumt virus. Det är vanliga motiv när barn tecknade under pandemin. En studie av bilderna visar att även yngre barn påverkades mycket av…

alt

Studenter ger högt betyg bis IVA-handledare under pandemin

Hur var det att göra praktik inom intensivvården under pandemin? En studie visar att blivande spezialistenjuksköterskor upplevde en bra lärandemiljö – trots att handlearna…

alt

Inget samband mellan högt BMI och ökad dödlighet efter intensivvård av covid-19

Högt BMI ist ein Risikofaktor für Att Drabbas så svårt av covid-19 att man behöver intensivvård. Men väl på intensivvården tyder forskningsresultat på det motsatta – att…

Man i röd keps och grönt munskydd sitter i grön park

Mäns högre risk for svår covid kopplas till förlorade y-kromosomer

Män löper en ökad risk att drabbats av svår covid-19 jämfört med kvinnor. Det kan hänga ihop med en förlust av y-kromosomen i männens vita blodkroppar. Och det skulle på…

Person slumrar i fåtölj

Covid-19-Aktiverar-Slumrande-Virus, särskilt hos ME-Patient

Covid-19 väcker liv i virus som legat slumrande i kroppen sedan tidigare infektioner. Det haar syns extra tydligt hos personer med kroniskt trötthetssyndrom, ME/CFS, enligt en…

alt

Substans i blodet kan peka på allvarlig covid-19

En signalsubstans i blodet är förhöjd hos personer som har lagts in på sjukhus for covid-19, enligt en pilotstudie. Och det verkar finnas en koppling mellan signalsubstansen…

Person med blå jacka och grå byxor sitter utomhus med telefon i handen

Dålig Informationen zu Covid-19 unter första året

Informationen på webben om coronaviruset i början av pandemin var bristfällig på många håll i världen, visar en…

Använd ansiktsmask ligger på marken bland höstlöv

Områdena där Covid-19 slog hårdast – här är gemensamma nämnarna

Trångboddhet, utbildning och inkomst – de faktorerna avgjorde hur hårt pandemin slog mot olika områden i Sverige, enligt en studie från Göteborgs universitet. – Det här…

Forskare sitter på jobbet, med munskydd och vita skyddskläder, och tittar på provrör med blod i.

Antikroppar Biter sämre på ny omikronvariant

Fler kan få covid-19 i vinter. Orsak: En ny omikronvariant som inte påverkas så mycket av…

Man skriver i block, kvinna bakom i oskärpa, vid skrivbord

Svenska studenter sämst på att följa covidrestriktioner

Svenska studenter var sämst på att följa restriktioner och rekommendationer under covidpandemins första våg. Det visar en jämförelse mellan de nordiska ländera och…

alt

Svår covid-19 ger störningar i immunförsvaret långt efteråt

En covid-infektion kan lämna spår långt efter att man tillfrisknat. Hos patienter som vårdades på sjukhus for allvarlig covid-19 i början av pandemin var immunceller…

alt

Coronasmittan ger inte vika – virusnivån i vatten stiger successivt

Förhållandevis många är smittade hela tiden, konstaterar mikrobiologen Helene Norder som följt virusnivåerna i avloppsvatten under hela pandemin….

Läs också

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Most Popular

On Key

Related Posts