Volkskrant: Overheid gaf 886.000 Euro für eine ontwikkeling eigene Videoplattform – IT Pro – Nieuws

| |

De Nederlandse overheid liet aan het van de coronacrisis een eigen videobelplatform ontwikkelen. Dat gebeurde zonder aanbesteding, kostete 886.000 Euro, en werd nooit in gebruik genomen, schrijft de Volkskrant.

Das Projekt heette het Dutch Secure Mobile Communication Platform, schrift de Volkskrant. Dat wurde gebouwd door een stichting die eind 2019 werd opgericht door een ambtenaar van de Uitvoeringsorganisatie Bedrijfsvoering Rijk. Die Stichting, New Trust Foundation, kreeg na het begin van de coronacrisis een opdracht om een ​​eigen videovergaderplatform op te zetten. Die Ontwikkeling wäre besser als ein kommerzieller Grund genaamd X-Systems.

Het platform was volgens de Volkskrant bedoeld as veilig alternatief voor Zoom. X-Systems zegt tegen de krant dat het platform op Nederlandse server draait, maar dat de gebruiksvriendelijkheid nog te wensen over laat. Zo is het inlog- en verificatieproces voor deelnemers van vergaderingen ingewikkeld. Volgens het bedrijf is het platform wel veilig en ook klaar voor gebruik, maar uiteindelijk is het nooit in gebruik genomen.

Opvallend is dat er geen aanbesteding is gedaan voor het project. De stichting werd zonder aanbesteding aangesproken ‚vanwege de tijdsdruk‘. Die Überzahlung betaalde 886.000 Euro an der Stichting. Daarvan kostet 440.000 Euro für X-Systems für den Bau des Bettes. Ook dat ging niet via een aanbesteding. Het ministerie van Binnenlandse Zaken, waar de Uitvoeringsorganisatie Bedrijfsvoering Rijk onder valt, erkent tegenover de Volkskrant dat het proces via een aanbesteding had moeten gaan. „Het is ongelukkig dat de stichting een overeenkomst is aangegaan met het bedrijf van een van haar eigen bestuursleden, ondanks dat dit enkel heeft geleid tot een prototype. De inhuur van deze ondernemer had aanbesteed moeten worden“, zegt een woordvoerder tegen de krant.

Previous

Nordkorea feuert diesen Monat in der sechsten Startrunde zwei mutmaßliche Raketen ab: NPR

Hunderttausende Weltraumfelsen in der Antarktis begraben?

Next

Schreibe einen Kommentar

Diese Website verwendet Akismet, um Spam zu reduzieren. Erfahre mehr darüber, wie deine Kommentardaten verarbeitet werden.